БЮДЖЕТ 2010 ПРИЕТ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ БЕЗ КОМЕНТАРИ

 

Днес народното събрание прие на първо четене без никаква дискусия проектобюджета за 2010 година, което е без прецедент в новата ни история.

Никой от опозицията не поже ла се изкаже. Проектът бе приет  със 135 гласа "за", 44 "против" и нито един въздържал се.

Ето накратко какво се случи – основният икономически закон на държвата бе представен от премиера Борисов от името на Министерския съвет, като негов вносител.

Според премиера документът бил разработен в трудни за страната условия. Цитиран от .mediapool.bg  той заявил, че не помни "по-тежка финансово-икономическа обстановка от много години насам" и че "точно в този момент му се паднало да извежда страната от кризата с правителство на малцинството".

Основната задача пред правителството е да преориентира публичните финанси и да поддържа балансиран бюджет. Това изисква спешно вземане на трудни решения и преструктуриране на сектори, като основните инструменти на икономическата политика ще бъдат фискът и структурните реформи.

Приоритети в политиката на правителството за следващата година, заложени в бюджета, са социалното осигуряване, образованието и екологията. В цифри това се изразява по следния начин - за социалната сфера, образованието и здравеопазването са заложени по 4.2% от БВП, за околната среда са отделени 1,6%, за транспорта и съобщенията – 3.2% от БВП, за вътрешна сигурност – 2%.

Премиерът изтъкна, че в здравеопазването и образователната система предстои преструктуриране, като предвидените съкращения за цялата администрация ще достигнат 15%, с цел реализиране на икономии.

Данъчно-осигурителната политика на правителството ще има за цел съхраняване на икономиката в условията на кризата и подкрепяне на растежа и заетостта. Непроменени остават ДДС, корпоративният данък и данъкът върху доходите.

За да се постигне увеличаване на бюджетните приходи и за изсветляване на икономиката се предлага да се въведе задължение за деклариране на всички заеми на физически лица над 5 000 лева извън банковите, както и въвеждане на онлайн връзка на всички фискални устройства с данъчните служби.

Драстично се увеличава минималният месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се от 260 лева на 420 лева. Максималният осигурителен доход остава 2 000 лева. Минималното и максималното обезщетение за безработица няма да се промени – съответно 120 лева и 240 лева. Запазва се минималната заплата на 240 лева. Без промяна ще бъде и обезщетението от 240 лева за отглеждане на дете до двегодишна възраст. Предвижда се хората над 75 години да получават добавка до 50 лв. към пенсиите си, но в проектобюджета не е уточнено откога влиза в сила увеличението. Най-вероятно ще е от средата на годината. Максималната пенсия също остава в размер на 700 лева.

От 1 януари с 2 процентни пункта пада осигурителната вноска за фонд "Пенсии" (1.1 процентни пункта за работодателя и 0.9 за работника).

Очакванията са заетостта да намалее с 2.5%, като безработицата ще стигне 11.4%.

След министър-председателя и министъра на финансите Симеон Дянков заяви от трибуната, че това бил най-трудният бюджет от десетина година, писан в условията на икономическа криза и тежко наследство от правителството на тройната коалиция. В изказването си той подчерта, че от октомври правителството вече намалява дефицита и се опитва да балансира бюджета до края на годината.

За следващата година балансираният бюджет щял да гарантира доходите на населението и валутния борд, като ще даде заявка за влизане на България в еврозоната.

Ето и основните характеристики на бюджет 2010:

Макрорамка

Макрорамката, заложена в проектобюджета, предвижда следващата година произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) да 63.518 млрд. лв. при 63.710 млрд. лв. очакван продукт за тази година и при 66.728 млрд. лв. произведен БВП през 2008 г. Догодина е предвидено да има реален спад на БВП от 2% при очакван спад от 6.3% за тази година и при ръст от 6% за миналата година.

В края на 2010 г. Се очаква да има годишна инфлация от 2.2%, при очаквана инфлация от 1.8% за тази година и при 7.2% инфлация за миналата година.

Текущата сметка за догодина ще завърши на минус 2.58 млрд. лв. при очаквана отрицателна текуща сметка за 2009 г. От 3.58 млрд. лв. и отчетен дефицит по сметката за 2008 г. от 8.65 млрд. лв.

Прогнозните преки чуждестранни инвестиции за догодина са 3.3 млрд. лв. (10.2% от БВП) при очаквани инвестиции от 3 млрд. лв. за тази година (9.2% от БВП) и постъпили 6.55 млрд. лв. (19.2% от БВП) за 2008 г.

Прогнозните приходи за 2010 г., заложени в проектобюджета, са 26.39 млрд. лв. или 41.6% при очаквани приходи от 25.96 млрд. лв. (40.7% от БВП) за тази година и отчетени по предварителни данни за миналата година 32.56 млрд. лв. (44.3% от БВП).

Общите разходи, планирани за следващата година, заедно с вноската на България в общия бюджет на ЕС, са 26.86 млрд. лв. или 42.3% от БВП. Без вноската те ще бъдат 26.1 млрд. лв. или 41.1% от БВП. За тази година разходната част заедно с вноската се очертава да бъде 25.96 млрд. лв. (40.7% от БВП) при отчетени разходи за 2008 г. 30.36 млрд. лв. (41.3% от БВП).

Бюдженото салдо по консолидираната фискална политика ще бъде отрицателно с дефицит от 0.7% или в реално изражение минус 465.7 млн. лв. Заложено е приходната и разходната част да са балансирани.

Приоритети в разходната част

Приоритетите в разходната част на бюджета за следващата година са образованието, здравеопазването, социалният сектор, екологията и пътната инфраструктура.

Публичните разходи за здравеопазване се запазват на равнището от тази година - 4.2% от БВП или в номинално изражение 2.6 млрд. лв.

За социалното осигуряване са предвидени 15.1% от БВП, което е увеличение от 2.3% от БВП спрямо бюджета за тази година.

4.2% от БВП или с 0.1% от БВП повече в сравнение с тази година, са планираните средства за образование.

За екология са отделени 1.6% от БВП, което е с 0.3% от БВП повече спрямо тази година.

3.1% от БВП е делът на разходите за транспорт и съобщения или с 0.1% от БВП повече от тази година.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"