КАК И КАКВИ ДАНЪЦИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ПРЕЗ 2010?

 

С първия работен ден на новата година стартира данъчната кампания за облагане на доходите на физическите лица. До 30 април, както бе и през миналата година, трябва да бъдат подадени подоходните декларации в Националната агенция за приходите.

Ако дължимите суми се внесат до 10 февруари, може да се ползва 5-процентна отстъпка. Новото е, че същата отстъпка ще важи и до 30 април, ако внасяното на данъка стане по електронен път.

Данъкът остава 10 %.

Съществени промени в данъчните декларации няма.

Попълват се основна част и приложенията, според вида на дохода, който е получен - наем, хонорар или друг.

От подаване на данъчни декларации са освободени тези граждани, които получават доходите си единствено и само по трудов договор. Важно е да се знае, че ако те бъдат възнаградени извън трудовия договор, дори от същия работодател и независимо от това, че работодателят е удържал данъка, декларации трябва да се подаде.

Всички лица, които получават хонорари, възнаграждения по авторски или лицензионни договори, са длъжни да подават данъчна декларация, независимо от това, че платецът на дохода им е удържал 10-процентовия авансов данък и реално няма да се стигне до довнасяне на никакви суми.

От тази година ще трябва да се декларират заемите от приятели, според последните промени в Закона за данъка върху физическите лица.

Младите семейства ще ползват допълнителни облекчения от данъка върху доходите си. Това е облекчението за лихвените плащания. Изискването е да имат сключен граждански брак, да не са на повече от 35 години и облекчението се отнася за лихвените плащания по ипотечни кредити. Трябва да се представи удостоверение, че имотът е единствен за това семейство.

Според управляващите, през 2010 година данъчните облекчения, които могат да ползват физическите лица са повече спрямо тези, които се прилагаха миналата година.

Това са: 

1. Данъчно облекчение за лица с намалена работоспособност.

Облекчението ползва лица с 50 % и над 50 % намалена работоспособност. То им дава възможност да намалят годишната си данъчна основа със 7920 лева.

Облекчението може да се ползва включително за годината на настъпване на неработоспособността както и за годината на изтичане срока на валидност на  експертното решение, в което е определена намалената работоспособност.

2. Данъчно облекчение за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане. 

Това облекчение е ограничено до 10 % от сбора на годишните данъчни основи и може да се ползва от физическите лица, които през 2009 година са направили лични вноски за допълнително доброволно осигуряване, доброволно здравно осигуряване или вноски за застраховка „Живот”.

3. Данъчно облекчение за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране.

4. Данъчно облекчение за дарения: Намалението се прилага върху сбора на годишните данъчни основи и размерът му зависи от статута на лицата в полза на които е направено дарението, а именно

- до 5 % от данъчната си основа могат да намалят физическите лица, които направят дарение в полза на здравни или лечебни заведения, на специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и на Агенцията за социално подпомагане и на Фонд "Социално подпомагане" към министъра на труда и социалната политика. Облекчението е валидно и при дарение в полза на специализирани институции за деца съгласно Закона за закрила на детето, както и на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, на детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии. Можете да си намалите данъка и ако направите дарение на бюджетни предприятия, на регистрираните в страната вероизповедания, на специализирани предприятия или кооперации на хората с увреждания, както и в полза на Агенцията за хората с увреждания; на Българския Червен кръст; на културни институти, читалища, както и за целите на културния, образователния или научния обмен по международен договор, по който Република България е страна;  на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност; фонд "Енергийна ефективност". Данъчното облекчение може да се ползва и при дарение в полза на комуни за лечение на наркозависими, а също и в полза на детския фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ);

- до 15 % от данъчната си основа можете да намалите, ако направите дарение за културата,

- до 50 %, ако дарението ви е в полза на  Център "Фонд за лечение на деца".

Важно е да се знае, че общият размер на данъчното облекчение за дарения не може да превишава 65 % от сумата от годишните данъчни основи.

Да ни е честита новата данъчна година!

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"