КРИМИНАЛНО: ДИРЕКТОРЪТ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО СОРТОИЗПИТВАНЕ, АПРОБАЦИЯ И СЕМЕКОНТРОЛ РАЗДАВАЛ ПАРИ В АВАНС

 

Уволниха изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол Невена Иванова. По информация на пресслужбата на Министерския съвет, тя е освободена от длъжност по разпореждане на премиера Бойко Борисов, със заповед на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Инспекторатът при Министерството на земеделието и храните открил нарушения в ръководеното от Иванова ведомство и препоръчал да й бъде потърсена дисциплинарна отговорност. Други лица, които вероятно ще бъдат наказани са главният секретар на агенцията Тодор Гъдев и директора на дирекция "Административно и финансово обслужване" Весела Соколова-Багдади.

Нарушенията на Иванова са свързани с финансовата дисциплина. Тя е наредила да бъдат изплатени пари от бюджета на служители от управляваната от нея агенция за положен извънреден труд, който към момента на плащането не е бил извършен, на обща стойност 30 292.37 лева. По този начин тя увеличила ноемврийските заплати със 150 %. Проверяващите са открили две заповеди с един и същ номер и една и съща дата, но с различно съдържание – в едната заплатите били увеличени със 100 %, а в другата – със 150 %.

Освен дисциплинарна отговорност, Невена Иванова може би ще понесе и наказателна отговорност. Прекият й началник министър Мирослав Найденов ще сезира прокуратурата и икономическа полиция за установените при проверката нередности.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"