КРИМИНАЛНО: ОТНОВО РАЗСЛЕДВАТ ШЕФОВЕ НА ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ”

 

През септември миналата година, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че служители на ДФ „Земеделие” заработвали допълнително в консултантски фирми, подготвящи проекти по оперативните програми на Европейския съюз. Тогава Найденов обеща, че тази практика ще бъде прекратена.  

Във връзка с това месец по-късно започна ревизия във фонда, чиято цел бе се установят връзките на служители с консултантски фирми и бенефициенти на средства по Програмата за развитие на селските райони.

На 13 януари полиция и прокуратури направи проверка на място в Държавен фонд "Земеделие". Целта на акцията е разкриване на конфликт на интереси на шестима служители, сред които и началници на отдели в разплащателната агенция. Освен в служебните им кабинети, обиски са извършени и в домовете им. Проверяват се общо 8 проекта, финансирани по Програмата за развитие на селските райони..

Претърсени са и офисите на консултантските фирми, за които е установено, че имат връзки с началници на отдели във фонда. Консултантските фирми изготвят проектите, с които се кандидатства за финансиране по европейските програми, а съответните служители одобряват проектите.

Засега от прокуратурата отказват да дадат подробности за акцията. Все пак заместник градският прокурор Божидар Джамбазов, цитиран от mediapool.bg съобщи, че се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител, което е свързано с разследване от последните месеци. Повдигнато е обвинение за дейност на организирана престъпна група срещу служители на фонда.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"