КРИМИНАЛНО: АРЕСТУВАХА СЪДИЯ ЗА ПОДКУП ОТ 24 000 ЛЕВА

 

Съдия Юрий Маринов от Окръжен съд – Кюстендил е задържан за 72 часа заради поискан подкуп от 24 000 лева. Акцията е организирана от МВР, ДАНС и Софийската градска прокуратура. Ще припомним на читателите, че през м. юли т. г., по искане на парламентарната комисия за разкриване на имущество, придобито от престъпна дейност, известна като комисията „Кушлев”, магистратът запорира имущество на братя Галеви на стойност 4.5 милиона лева.

Юрий Маринов е съдия в гражданското отделение на ОС-Кюстендил. Според обвинениет, той е поискал подкуп от строителни предприемачи, които са обжалвали пред съда ревизионен акт от ДНСК за дължими суми от над 1 милион лева. Срещу сумата от 24 000 лева съдията обещал да реши делото в полза на бизнесмените. 

Според вътрешния министър Цветан Цветанов те трябвало да платят на държавата 1.4 милиона лева, а градският прокурор на София Николай Кокинов цитира сумата от 1.1 милиона лева.

Оказало се, че в корупционната схема е замесен и служител на МВР, който също е арестуван като посредник при предаването на подкупа. Полицаят работи в гранична полиция, а преди това бил служител на Национална служба "Сигурност".

Градският прокурор Кокинов уведоми медиите, че по време на арестите тъкмо се „броели парите” и не било ясно каква е комисионната на посредника.

Не е известно кой е подал сигнала до правоохранителните органи.

Пред радио "Фокус Пирин" изнудваните бизнесмени са дали подробности по случая. Оказва се, че фирма "Алматея Прима", със седалище в Перник, е била наета за изграждането на водопровод в бобовдолския квартал "Христо Ботев". Общината не била доволна и кметът Грети Алексиева завела дело срещу фирмата. Съдружникът в потърпевшата фирма Милен Миленов обяснил в ефир, че полицаят Чавдар Бунарски, с когото се познавал отдавна, му позвънил и му предложил да реши изхода от делото в полза на фирмата. За целта били нужни 24 000 лева. От фирмата подали сигнал в ДАНС и започнали да събират парите, а междувременно делото било решено в полза на "Алматея Прима".

Миленов твърди, че има документирани записи, в които на няколко пъти се споменава името на "лице от ръководните кадри на ИБ на БСП”. Оказва се, че в скандала освен магистрати и полицаи, са замесени и политици, тъй като по думите на потърпевшия Миленов бил оказван политически натиск срещу кюстендилския съд в полза на община Бобов дол.

Корупцията има много лица, а правосъдието все на сляпо съди.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"