КРИМИНАЛНО: СТАНИШЕВ СЪС СВАЛЕН ИМУНИТЕТ, ЩЕ ГО РАЗСЛЕДВАТ ЗА ИЗТИЧАНЕ НА СЕКРЕТНА ИНФОРМАЦИЯ

 

Главният прокурор Борис Велчев е изпратил искане за сваляне на депутатския имунитет на бившия премиер и настоящ лидер на БСП Сергей Станишев в Парламента. Документът е постъпил в деловодството на Народното събрание на 03 ноември т.г.

По-рано същия ден Велчев е бил сезиран от Софийската градска прокуратура с искане да бъде разследван Станишев за това, че е загубил секретни документи и че по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна.

От прокуратурата уточниха, че става дума за справка, от която е видно кои и какви са "действията на лица и кръгове, указващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация".

Свалянето на имунитета е необходимо, за да може със средствата на закона да се изяснят обективно и в цялост обстоятелствата по наказателното производство, когато става дума за престъпления от общ характер.

 Час по-късно Сергей Станишев е подписал писмено заявление до председателя на Народното събрание за отказ от имунитета си на народен представител, в отговор на постъпилото искане от главния прокурор за възбуждане на наказателно преследване.

Ще припомним на читателите, че бившият премиер вече бе разпитан в Софийска градска прокуратура на 28 октомври. Той е единственият депутат, който дава показания по случая.

Според него прокуратурата и съдебната система били подложени на безпрецедентен натиск от страна на министър-председателя и министъра на вътрешните работи, които казвали кой е виновен и кой не е.

Само следствието ще покаже дали експремиерът е изнасял или не секретни доклади от ДАНС.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"