КРИМИНАЛНО: И ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ СЕ НАМЕСВА В ДЕЛАТА СРЕЩУ МАРИО НИКОЛОВ И ДРУГИ С ГОЛЯМ ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС

 

Висшият съдебен съвет установи, че движението на делото срещу червения бизнесмен Марио Николов и още 8 души за източването на 7.5 милиона лева от предприсъединителната програма САПАРД се бави необосновано. Още преди месец българските власти обяснили пред Европейската комисия как може да се очакват присъди по казуса още през януари.

В момента делото срещу Марио Николов е отложено за края на април, поради пролетната ваканция на сина на един от неговите адвокати.

Висшият съдебен съвет е започнал проверки и по движението на две от делата срещу депутата от ДПС и бивш кмет на Велинград Фидел Беев. В едното от тях Беев е обвинен за престъпления по служба, извършени по време на неговия кметски мандат. Според прокуратурата народният представител е сключил неизгодна сделка за гориво със собствената си фирма "Братя Бееви". Нанесената щета на общинския бюджет е изчислена на 16 000 лева. До този момент това дело е отлагано над 35 пъти.

Второто дело, което се води срещу Беев е от административно-наказателен характер и също се е отлагало многократно. Ще припомним, че до настоящия момент Фидел Беев е осъден само веднъж на първа инстанция заради нанесен побой над Костадин Писков на бензиностанция край Пазарджик.

Междувременно комисията във Висшия съдебен съвет, която се занимава с проверка на делата от голям обществен интерес, обяви, че процедурата по даване на свидетелски показания е най-честата причина за бавните наказателни процеси в България.

От проверените 105 значими дела се оказва, че в общо 58% от случаите до отлагане на съдебни заседания се стига заради искания за разпити на свидетели, боледуване на свидетели или тяхното неявяване. Втората най-честа причина за отлагане на делата са отсъствията на адвокатите – в 27% от случаите.

Честото отлагане на делата и бавното правораздаване са сред постоянните критики на Европейската комисия към България.

Инспекторатът при Висшия съдебен съвет е предложил за наказания четирима магистрати, като за дисциплинарно уволнение се предлага съдия от Районен съд - Своге. Проверката на нейната работа е показала драстични и системни нарушения на сроковете за образуване на дела, издаване на съдебни актове и насрочване на дела. В нейните чекмеджета с години са отлежавали искови молби без да последва образуване на дела, не е издавала в "разумни срокове" и съдебните си постановления.

За наказание "забележка" е предложена и нейният административен ръководител, защото не е обърнала достатъчно внимание на работата на Паунова.

Инспекторатът предлага намаляване на заплатата с 25% за срок от 1 година за врачански прокурор. При него "проблемно" се е оказало разследването на дело за автомобилна катастрофа, в която са загинали двама младежи на по 18 и 20 години. Според проверяващите Вътов не е обръщал никакво внимание на разследването, въпреки това е искал общо 6 удължавания на неговия срок, включително 3 пъти и от главния прокурор.

За намаляване на заплатата с между 10 и 25% е предложена съдия от Районния съд в град Левски. Тя е наложила възбрана върху два магазина в София на столичен бизнесмен по искане на негов кредитор. Съдия Панчева е свършила тази работа, въпреки че съдът в Левски няма никакво право да се бърка в случаи, които са подсъдни само на Софийския районен съд. Освен това тя е наложила възбрани върху имоти, оценени на сума, която е двойно по-голяма от дълга на столичанина.

Дали след проверките на делата с голям обществен интерес ще последват други дисциплинарни наказания и дали това ще окаже положителен ефект върху работата на съдебната система все още предстои да видим.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"