НАУКА: ОТНОВО ПРОБЛЕМИ С АДРОННИЯ КОЛАЙДЕР

 

Експериментът, извършван в най-мощния строен някога ускорител на частици, известен още като Големия адронен колайдер, отново бе прекратен на 7 декември, съобщиха на сайта на изследователския център ЦЕРН в Швейцария, където се извършва опитът.

Работата на съоръжението, което трябва да даде отговори за произхода на Вселената, е прекратена поради проблеми в системата за охлаждане на свръхпроводимите магнити. За да удържат невъобразимата енергия, която се постига при сблъсъка на частиците в него, температурата на магнитите трябва да бъде близка до абсолютната нула, при която на теория няма движение. Допустимата температура е 1.9 келвина, а на практика е достигнала до 2.9 келвина, при което работата е била прекратена. Очаква се ремонтът да бъде кратък и системата да бъде стартирана около полунощ местно време.

Ще припомним, че след едногодишен престой, поради сериозен ремонт след голямата авария, станала само девет дни след пускането на ускорителя на 10 септември 2008 г., когато около сто магнита излязоха от свръхпроводимото си състояние и в тунела на ускорителя попаднаха няколко тона втечнен хелий, Големият адронен колайдер бе повторно пуснат на 20 ноември 2009 г. Само четири дни по-късно бе постигнат първият сблъсък на протони. Очаква се, че след достигането на пълната мощност на съоръжението, експериментите ще отговорят на фундаментални въпроси, относно зараждането на Вселената.

 

НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"