ЛЮБОПИТНА МОЗАЙКА

 

Застрахователно дружество осъди община Варна заради дупка на пътя

 

По данни на www.mediapool.bg, Застрахователно дружество осъдило община Варна заради дупка на пътя. Любопитната информация е предоставена от Варненския районен съд.

Общината трябва да плати 1 144 лева, заедно с лихвите. Искът е заведен от застрахователното дружество, което е изплатило обезщетение на собственик на лек автомобил. Колата на варненеца пропаднала в дупка на пътя през декември 2006 година, като от удара се изкривила едната предна джанта, а външната гума се разкъсала. Пред съда било доказано, че шофьорът няма вина за инцидента.

Дупките по пътищата, с които сме свикнали като с домашни любимци, не пречат на държавата и общините да си събират данъци и такси.

 

Над 280 милиона лева е прибрала пътната агенция от пътни такси и винетки

 

По информация на www.lev.bg, Национална агенцияПътна инфраструктура" е прибрала над 280 милиона лева от пътни такси и винетки през 2008 г. Според изпълнителния директор на агенцията Янко Янков, за периода били ремонтирани над 2700 км пътища.

Ето малко сравнителна статистика - през 2008 г. са продадени 5,4 милиона винетки, което е със 17% повече от продадените през 2007 г. Според Янков имало проблем с намирането на винетки в началото на годината, заради нагласата на хората, че ще имат гратисен период до 31 януари.

 

Само за първата седмица на 2009 година продадените винетки са на стойност от 50 милиона лева.

За ремонт и поддържане на пътища и дума не става. Дори за опесъчаване не се говори.

 Стана ясно, обаче, че започва активна кампания за премахването на незаконните реклами и крайпътни обекти.  С други думи – не се надявайте вече знойни хубавици да ви се усмихват от билбордове край пътя и да ви предлагат сладостите на света.

Ръководителите на областни пътни управления вече са получили указания и в срок до 12 януари да водят разговори със собствениците на крайпътни заведения и други обекти, които имат пътни връзки, за да се премине към законово установения режим за даване на разрешение за ползване. След това започва демонтиране на съоръженията. Разбира се, за нарушителите се предвиждат, но те така си остават несъбрани. Само за миналата година от пътната агенция не са получили приход от 2 милиона лева заради незаконните обекти.

Не така стои въпросът с имуществените санкции по отношение на нарушенията на Русенската топлофикация.

 

Топлофикация Русеглобена с 40 000 лева за нарушена лицензия

 

По данни на www.mediapool.bg, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е наложила имуществена санкция за 40 000 лева наТоплофикация Русе-ЕАД за това, че е нарушила условията на издадените й лицензии.

След извършена проверка на място, експертите на ДКЕВР са установили, чеТоплофикация Русе-ЕАД не е публикувала всички необходими данни във фактурите за снабдяване с топлинна енергия и е изисквала от новите си потребители предварително внасянето на парични гарации за количествата енергия, която те ще ползват в бъдещи периоди.

По този начин дружеството е нарушило условията на издадената му лицензия за пренос на топлинна енергия.

За претърпени вреди и пропуснати ползи от незаконните действия на „Топлофикация Русе”-ЕАД, обаче, нито фирми, нито граждани са потърсили правата си.

Какво да се прави – който има права, не си ги търси... затова път, който няма – става много активен в диренето им.

 

БНТ спечели на втора инстанция делото срещу "Всяка неделя"

 

От www.actualno.com научихме, че Българската национална телевизия е спечелила и на втора инстанция делото, заведено срещу нея от "Всяка неделя"-ЕООД. Националната медиа е получила по установения ред съдебното решение на Софийски апелативен съд. Съобразно изложените в решението мотиви, изводите на второинстанционния съдебен състав изцяло съвпадат с тези на първоинстанционния състав на Софийски градски съд. С потвърденото решение са отхвърлени исковете на "Всяка неделя"-ЕООД срещу БНТ в размер на над един милион лева, претендирани като обезщетение за претърпяна загуба и пропусната полза от неизпълнението на договор за закупуване на телевизионното предаване "Всяка неделя".

И двата съдебни състава по категоричен начин са възприели, че срокът на действие на договора е изтекъл и същият не е бил в сила към датата на предявяване на иска.

 

ЗЕМЕДЕЛСКА ЗАЩИТА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"