ГЛАСЪТ НА ЧИТАТЕЛЯ: ОТГОВОРИ

 

УВАЖАЕМА Г-ЖО В.С.

В писмото си поставяте много въпроси, ще се опитам да отговоря изчерпателно.

По принцип е възможно да се прехвърли дял от съсобствен имот. За продажба е необходимо първо да се предложи на останалите съсобственици, а след това на купувач - трето лице; за дарение такова предварително предложение не е необходимо. След като арендаторът е станал съсобственик на дял в някоя от общите ниви, той има право да изкупува и други дялове от същата, без да е необходимо останалите съсобственици да бъдат уведомявани.

Прехвърляне на право на собственост върху недвижим имот се извършва само чрез нотариален акт, независимо дали става дума за цял имот, или за идеална част (дял) от него. Възможно е собственикът да упълномощи някого (арендатора или друго лице) да го представлява и подписва пред нотариус, за да продаде на когото намери за добре неговата идеална част (дял) от една или няколко ниви (като арендаторът може и сам на себе си да продаде дела, за който е упълномощен да представлява собственика пред нотариус).

Никой не може да Ви принуди да продадете дела, който притежавате в която и да било от възстановените ниви на дядо Ви.

Възможно е да се направи замяна на право на собственост върху недвижими имоти или идеални части от тях (дялове). Тъй като Вие и арендаторът притежавате идеални части и от двете ниви, то е възможно тази замяна да се осъществи и без съгласието на останалите съсобственици. Тук е мястото да отговоря и на другия въпрос - останалите съсобственици не могат да оспорят нотариалния акт за замяна. Договорът за замяна може да бъде извършен само във форма на нотариален акт, т.е. прави се нотариален акт за замяна на недвижим имот (идеални части от недвижим имот).

Както казах по-горе, с пълномощно се прехвърля право на собственост, т.е. вероятно арендаторът вече е прехвърлил на свое име собствеността върху дяловете на съсобствениците, които са му дали пълномощно за това.

Не можете да изгубите правото си на собственост, ако го упражняване - т.е. трябва да заявявате, да демонстрирате, че сте собственик на тези идеални части, които притежавате в съсобствените имоти. Ако правото на собственост върху недвижим имот, или на идеална част от недвижим имот не се упражнява, то се погасява по давност.

Ако някой явно владее даден недвижим имот, или идеална част от него и никой не оспорва това негово владение, този някой може да придобие недвижимия имот, или идеална част от него по давност.

В случай като Вашия, получаването на рента е упражнено право на собственост. Ако не си получавате редовно рентата, може да я поискате чрез нотариална покана, или чрез искова молба до съда.

С нотариалната покана ще докажете, че не сте се отказали от правото си на собственост, както и от правата си по договора за аренда, а е възможно и да си получите парите доброволно от арендатора.

Исковата молба също е покана до арендатора за доброволно плащане. Ако ответникът не плати доброволно, съдът ще го осъди да плати дължимата рента по договора за аренда. И в двата случая демонстрирате правата си на собственик.

Надявам се отговорите ми да Ви бъдат полезни.

С уважение:

 

адвокат ГАБРИЕЛА ЦАНЕВА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"