ГЛАСЪТ НА ЧИТАТЕЛЯ: ВЪПРОСИ

 

ГОСПОЖО ЦАНЕВА,

Моля Ви за една консултация във връзка със земеделска земя.

Възстановена ни е собствеността върху земеделски земи, наследство от дядо ми. Наследниците имат различни дялове. Досега не сме правили реална делба. Земите се обработват от фирма арендатор. Една от нивите се намира в рамките на бившия стопански двор, който се стопанисва от същата фирма. От миналата година арендаторът спря да плаща рента за тази нива и започна да изкупува дяловете на наследниците. Едновременно с това някои от наследниците продават всичките си дялове и от другите ниви. Така арендаторът става съсобственик във всяка една от нивите, на които сме наследници.

Въпросът ми е - възможна ли е такава продажба без да сме се разделили?

Тъй като продавачите са се интересували само от парите, не знаят какъв документ са подписали пред нотариуса – нотариален акт, договор за продажба или пълномощно. Някои казаха, че са подписали само пълномощно.

Аз не съм съгласна да продам дела си (около 500 кв.м) от нивата, намираща се в рамките на стопанския двор.

Арендаторът ми предложи замяна срещу 1000 кв.м от друга наша нива, в която той е придобил собственост. Другата нива е с обща площ 4000 кв. м. Аз съм наследник на 1/5 от нея, или на 800 кв.м. Той е придобил 1600 кв.м.

Възможна ли е горната размяна без знанието и съгласието на останалите двама наследници?

Ако е възможна, какъв документ ще получа аз - нотариален акт или нотариално заверен договор за замяна. Ако е договор, той може ли да бъде обжалван и оборен от другите нaследници?

Арендаторът има ли право да извърши замяната, ако е получил собствеността на дяловете само с пълномощно?

Пълномощното достатъчно доказателство ли е, че той е собственик на тези 1600 кв.м.? Ако не се съглася на тази размяна, има ли вероятност да загубя дела си от 500 кв.м, тъй като само аз не съм съгласна с продажбата.

Моля Ви, ако имате възможност за бърз отговор, тъй като арендаторът ме притиска.

Благодаря предварително за консултацията.

Казвам се В. С.

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"