ПРИРОДЕН ФЕНОМЕН: НАЙ-ДЪЛГОТО ПРЪСТЕНОВИДНО СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ ЗА ТРЕТОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПОКРИ АФРИКА И АЗИЯ

 

На 15 януари най-дългото пръстеновидно слънчево затъмнение за третото хилядолетие обви в мрак и студ Централна и Източна Африка и изненада много жители на континента.

Затъмнението започна в 05,14 часа по Гринуич в западната част на Централноафриканската република и в югозападната част на Чад.

След това свидетели на феномена са станали жителите на Конго, Уганда, Кения и най-южната част на Сомалия.

Удивително е, че много хора в Уганда са били изненадани от необичайния мрак, без да знаят, че са свидетели на слънчево затъмнение. Луната започна да “захапва“ слънчевия диск в 7,15 часа местно време (05,14 по Гринуич), в резултат на което температурата рязко се понижаваха. Граждани от различни части на страната масово звънят в радиостанциите на Уганда, за да искат обяснение за случващото се.

“Луната се бори със Слънцето” – поетично се изразява жена наблюдаваща затъмнението на улица.

В Найроби, Кения, желаещите да наблюдават слънчевото затъмнение били разочаровани от сиви облаци, скрили небето. Въпреки това, десетки граждани на път за работа успяват да наблюдават затъмнението през разкъсаните облаци и слънчеви филтри и да записват събитието на мобилните си телефони.

След това феноменът преминава през Сомалия и прекосява Индийския океан, където в максималната си точка продължи над 11 минути.

Скритото от Луната слънце се е наблюдавало и от южната част на Индия и северната част на Шри Ланка.

По пътя си конусът на лунната сянка прекосява Бенгалския залив, след което отново покрива земята в Мианма. Като частично затъмнение феноменът бе наблюдаван и в Хималаите, преди да навлезе в китайските провинциите Съчуан и Юнан.

Краят на затъмнението бе около 08,59 часа по Гринуич в района на полуостров Шандун, Китай.

По време на пръстеновидното слънчево затъмнение на 15 януари конусът на лунната сянка е прекосил общо 12 900 километра от земната повърхност, като е наблюдаван в ивица с широчина от 300 км.

Поради това, че през януари Слънцето е по-близо до Земята, а Луната е прекалено отдалечена, тя не успява да закрие напълно слънчевия диск. Именно така се получава  феноменът „пръстеновидно слънчево затъмнение”.

Според НАСА следващото толкова дълго пръстеновидно слънчево затъмнение ще бъде след повече от 1000 години - на 23 декември 3043 г.

За съжаление, в България затъмнението бе наблюдавано като много малка частична фаза, започваща още с изгрева на слънцето.  Във Варна този природен феномен можеше да бъде наблюдаван от 7.35 часа, когато слънцето е под хоризонта, с максимална фаза в 8,14 часа, когато е с 5 градуса над хоризонта. Облаци са попречили на любители и професионалисти да се насладят на гледката.

Гъста мъгла не позволи слънчевото затъмнение да бъде наблюдавано и от астрономическата обсерватория в Белоградчик между 8 и 9.30 часа.

       

        НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"