КОСМОС: ОТКРИХА ВОДНА ЕКЗОПЛАНЕТА – СУПЕРЗЕМЯ

 

Статия в списание Nature показва, че астрономи за първи път са успели да открият водна екзопланета, отнасяща се към класа „Супер Земя”.

Планетата се намира на около 40 светлинни години от Земята и се върти около звездата GJ 1214 от съзвездието Змиеносец за 38 часа. Учените са открили, че тя има собствена атмосфера, масата й е около 6 земни маси, а радиуса й е 2.7 земни радиуса. Именно ниската плътност на екзопланетата е дала основание на учените да предположат, че водата преобладава в състава й. Данни от спектъра й показвата, че съдържа желязо и силиций. Тъй като радиусът на орбитата е относително малък, около 1/70 астрономически единици, то температурата на повърхноста е около 200 градуса по Целзий. Това означава, че планетата освен твърда повърхност (колосалното налягане води до образуване на лед даже при такава висока температура) има и атмосфера с дебелина около 200 километра.

Откритието е направено с помоща на спектрографа HARPS, който се намира на 3.6 метровия телескоп в обсерваторията La Silla.

Учените подчертават, че близоста на планетата позволява теоретически да се изучава нейната атмосфера с наличните прибори, без да се чакат прибори от ново поколение.

 

И ОЩЕ...

Частната американска компания SpaceX обяви приблизтелни дати за извеждането в орбита на първия космически товарен кораб, наречен Dragon, към Международната космическа станция. Очаква се това да стане в периода от май до ноември тази година.

Според договора между НАСА и SpaceX, частната компания трябва да направи 12 товарни полета до МКС в периода 2010-2015 г. Това се налага, тъй като използването на американските совалки ще бъде преустановено, а новият кораб на НАСА "Орион" все още няма да бъде готов. Стойноста на договора е около 1.6 милиарда долара.

SpaceX ще направи 3 тестови полета преди да започне редовно обслужване на линията Земя-МКС.

Частният космически апарат няма да може да се скачва автоматично с МКС, но ще долита достатъчно близо, за да бъде прихващан с манипулатора на станцията. По този начин се обслужват японските космически кораби. Подобно скачване бе проведено през септември 2009 , когато на Международната космическа станция пристигна първият японски товарен кораб.

 

СТРАНИЦАТА ПОДГОТВИ НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"