ЛЮБОПИТНО: КИТАЕЦ Е ОСЪДЕН НА 12 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА УБИЙСТВО НА ТИГЪР

 

В Китай човек бе осден на 12 години затвор за това, че е убил и изял може би последния див индокитайски тигър в страната. Информационната агенция Ройтерс, позовавайки се на местни медии уточни, че Кан Ванян от село Мънла в южната провинция Юнан е срещнал тигъра през февруари тази година, докато събирал миди в природен резерват, близо до границата с Лаос. Той твърдял, че е убил животното при самозащита.

Последният известен жив индокитайски тигър в Китай е бил сниман в същия резерват през 2007 г. Дивата котка не е виждана след случая с Кан.

Мъжът получил 10-годишна присъда лишаване от свобода за убийство на рядко и защитено животно, както и още две години затвор за незаконно притежание на огнестрелни оръжия. Той освен това бил и глобен с 480 хиляди юана (около 70 хиляди долара).

От Китайската прокуратура са коментирали, че Кан не е имал нужда от пушка, за да събира миди.

Освен Кан, още четирима негови съселяни са осъдени във връзка с убийството на тигъра. Те му помогнали да разчлени рядкото създание и яли от месото му. Присъдите им са от 3 и 4 години затвор за прикриване на престъпление и укриване на криминални печалби.

Индокитайският тигър е на ръба на изчезването, поясняват от mediapool.bg. От този вид са останали по-малко от 1000 екземпляра в света, които бродят в горите на Лаос, Виетнам, Камбоджа, Тайланд и Мианма.

Дано строгите присъди да помогнат на изчезващите тигри да преживеят по-дълго в съседство с хората.

 

НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"