НАУКА: МАРСОХОДЪТ „СПИРИТ” ЗАСЕДНА В ПЯСЪЦИТЕ НА ЧЕРВЕНАТА ПЛАНЕТА

 

Марсоходът „Спирит” заседна в пясъка на 23 април т. г. в регион на Марс наречен от инженерите от НАСА – „Троя”.

Специалистите на Земята няма да се откажат от космическия апарат. По информация от чуждестранния печат вече се разработва стратегия на спасителната операция. За целта ще се изпробват всички действия върху точно копие на Спирит в лабораторни условия, като ще се имитира марсианска почва. Всички команди ще се предават до двата спътника на орбита около Марс – Одисей и Орбитър.

Очаква се, че спасителната мисия ще продължи до началото на 2010 г.

Mars Odyssey работи на орбита около Марс от 2001 г. Главната задача на апарата е изучаването на геологията на планетата и търсене на минерали.

През октомври 2001 г. Mars Odyssey пристигна на орбита около Марс. Апарата успя да получи данни, свидетелстващи за големи запаси от вода на Марс. Изучаването на марсианския лед бе продължено от апарата Феникс (Mars Phoenix Lander), който кацна на повърхноста на Марс на 25 май 2008 г. За откритията на Феникс подробно информирахме читателите на вестника в няколко броя.

Другата междупланетна станция, която е на орбита около Марс е Mars Reconnaissance Orbiter. Този космически апарат изучава релефа на червената планета и също търси наличие на вода.

Освен това и двете сонди изследват и картографират повърхноста на Марс и анализират атмосферата му.

След кацането на марсоходите Спирит (Spirit) и Опортюнити (Opportunity), сондите се използват и като ретранслатори за данните, изпращани от намиращите се на повърхността апарати.

 

НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"