НАУКА: ЕКА Е НА ПЪТ КЪМ ПЪРВОИЗТОЧНИКА НА ВСЕЛЕНАТА И ОЩЕ...

 

На 12 май совалката "Атлантис" излетя на 11-дневна мисия в космоса със седем астронавти на борда под командването на Скот Олман към към орбиталния телескоп „Хъбъл”.

По време на мисията са предвидени пет излизания в открития космос. Целта е астронавтите да извършат ремонтни работи по "Хъбъл", както и да монтират нова техника. В резултат "Хъбъл" ще има шест работещи допълнителни научни инструмента с капацитет, надхвърлящ многократно сегашния.

Благодарение на това ще бъде удължен срокът на експлоатация на съоръжението до 2014 година.

Совалката "Индевър" е готова за излитане с екипаж, в случай че възникнат технически проблеми по време на полета на "Атлантис", които не позволяват на совалката да се завърне на Земята. Тогава "Индевър" ще изпълни ролята на спасителен кораб.

Ще припомним на читателите, че телескопът "Хъбъл" бе изведен в околоземна орбита през 1990 г. и лети на височина 575 километра. Орбитата на „Хъбъл” се намира в друго положение, спрямо орбитата на Международната космическа станция, което прави невъзможна евентуална евакуация на астронавтите от „Атлантис” на МКС. За последен път космическият телескоп бе модернизиран през 2002 г. Досега той е направил над 100 хиляди обиколки около планетата и е изминал над 3,84 милиарда километра. Комплексът е извършил над 800 хиляди наблюдения, направил е около 500 хиляди снимки на повече от 25 хиляди обекта. НАСА получи от "Хъбъл" обем информация, която е равна на една четвърт на съхраняваната в Конгресната библиотека на САЩ.

Очаква се наследникът на "Хъбъл", телескопът "Джеймс Уеб", да бъде изстрелян през 2013 г. 

Не само НАСА, обаче, е способна да изведе в орбита космическа обсерватория.

По информация на Франс прес, на 15 май Европейската космическа агенция ЕКА е изстреляла два мощни инструмента - инфрачервеният космически телескоп "Хершел", който има най-добри характеристики до момента и телескопът "Планк", който е създаден, за да проникне в останките от "Големия взрив", създал Вселената преди около 14 милиарда години.

Двойката е изведена в орбита от ракета "Ариана 5" на космодрума на Европейската космическа агенция (ЕКА) в Куру, Френска Гвиана. Проектът е на стойност 1,8 милиарда евро и е най-скъпият в областта на космическата астрономия.

 "ЕКА е на път към първоизточника на Вселената", е заявил Жан-Жак Дорден, генерален директор на агенцията, тъй като ще види първата светлина след "Големия Взрив".

Очаква се двата безпилотни апарата поотделно да изминат през следващите седмици разстоянието до втората точка на Лагранж (L2), на около 1,5 милиона километра от Земята.

"Хершел" трябва да надникне в дълбокия Космос и да изследва как звездите и галактиките нарастват от облаци от газ и прах. Съоръжението разполага с огледало с диаметър 3,5 метра - повече от 4 пъти по-голямо от всяко друго на предишните инфрачервени космически телескопи.

"Планк" е "само" 1,5-метров телескоп с два ултрасенситивни детектора на космическа микровълнова фонова радиация. Така стана известен резултатът от "Големия Взрив", след неговото откриване през 1965 г. Възможно е "Планк" да осигури "най-ясната снимка на всички времена" на Вселената, осигурявайки изображение от космическата физика, когато заобикалящият ни свят е бил едва на 380 000 години.

 

страницата подготви НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"