ГЕНЪТ НА СМЪРТТА – БЪЛГАРСКО ОТКРИТИЕ

 

Български учени откриха един от гените на клетъчната смърт, съобщиха от news.dir.bg.

По този начин човечеството се приближава до възможността да забавя и манипулира процесите на стареене.

Учените стигнали до това важно откритие докато търсели гените, отговарящи за наследствените заболявания мускулна дистрофия и невропатия.

Оказва се, че дешифрирането на човешкия геном е само първата и по-лесна стъпка към решаването на проблема за наследствените заболявания и тяхното лечение – т.нар. „генна терапия”. Следва по-трудната част - да се открият конкретните гени, отговорни за данен наследствен белег (заболяване), да се разберат функциите му и взаимодействията му с другите гени.

При цялата финансова и технологична мощ на световните университети и научни институции, българският принос е изненадващо значителен. Само за една година екипът на проф. Ивайло Търнев участва в откриването на три нови гена.
За да стигне до тук, обаче, професорът-невролог от години обикаля страната, за да издири и опише родословието на фамилии, които носят гените на определени заболявания.

Гените-убийци са открити в петата и в четиринайстата хромозома. Установено е, че генът, причинител на невропатията, е намесен в един от етапапите на клетъчната смърт. Фундаментално научно значение според проф. Търнев има установяването на начина, по който се осъществява клетъчният енергиен механизъм и връзката му с програмираната клетъчна смърт.

Изследването на една българска фамилия с наследствена глаукома довежда до намирането на втори ген със съществена роля в това заболяване, който е показал, че има и други функции и отгворности. Според доц. Силвия Чернинкова, офталмолог, генът е и растежен фактор, който се експресира в други тъкани – костната и сърдечно-съдовата система, поради което следва задълбочено да бъде проучен. По този начин ще бъде възможно да се да се предложи веднага профилактика на общо три генетични заболявания при бременни от рискови семейства. Освен пренаталната диагностика обаче, откриването на гените, отговорни за определени заболявания ще даде възможност и за лечение, посредством генна терапия.

Изследването е интересно и с това, че е показало за сетен път, че българите притежават уникален генофонд поради факта, че се намираме на кръстопът и нацията ни е формирана при тези специфични географо-исторически условия.

 

НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА