ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ: ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ЛИ КАБЕЛИТЕ ДО 5 ГОДИНИ?

 

Възможността за безжична връзка скоро ще лиши компютрите и битовата електроника от захранващи кабели.

Според Ерик Гилър, директор на компанията WiTricity, цитиран от news.dir.bg, след пет години силовият кабел ще отпадне от конфигурацията на персоналния компютър. Предаването на електроенергия по безжичен път на малки разстояния ще стане нещо обичайно. Компанията на Гилър разработва технология за пренос на енергия посредством електромагнитно поле. Източникът на захранване генерира електромагнитно поле, което се преобразува отново в електричество при приемника.

Предполага се, че системи за безжичен пренос на електроенергия ще навлязат масово в домовете на хората, като ще замени изцяло познатите ни кабели, свързващи телевизори, телефони и плейри с електрическата мрежа.

Според technews.bg още догодина индустрията ще обърне внимание на безжичното предаване на енергия. Освен компанията на Гилър, с подобни разработки се занимава и гигантът Intel - номер едно при процесорите.

Ето малко история: принципът на безжично предаване на енергия е открит още в края на 19 век от гениалния Никола Тесла. Индустрията ще трябва доста да се потруди обаче, докато пусне комерсиални продукти. Проблемът се състои в това, че безжичните системи за предаване на електроенергия са вредни за здравето на човека и изключително трудно ще бъдат одобрени от контролиращите органи. Но щом вече готвим на котлони, които сгряват храната в тенджерата чрез електромагнитна индукция, то защо да не се лишим от досадните кабели, използвайки същия принцип?

 

НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА




нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"