ТЕХНОЛОГИИ: ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ ЗА ДОМА

 

На 09.09.2009 г. в родния ефир прозвуча новина, в която може да се крие спасението на света от глобалната екологична криза и парниковия ефект.

Германският автомобилостроителен гигант "Фолксваген" планира в близко бъдеще да започне масово производство на домашни миниелектроцентрали. Това ще представляват по същество електрогенератори, които ще могат да се инсталират в домовете. Произвежданото от тях електричество ще задоволява нуждите на домакинството, а „свръхпроизводството” ще може да се влее в обратно в обществената мрежа.

Партньор на "Фолксваген" в проекта ще бъде компанията за производство на електроенергия "Лихтблик".

Стана ясно, че двете компании се очаква да подпишат световно споразумение за изграждането и въвеждането в експлоатация на когенераторни централи, които произвеждат едновременно електрическа и топлинна енергия от газ.

Проектът предвижда инсталирането на малките генератори в мазетата на частни къщи, където да служат за подгряване на вода и домашно парно отопление, информира и немското списание "Шпигел". В същото време те ще могат да доставят на обществената мрежа големи количества електроенергия в пиковите часове.

Бъдещето не е много далеч, стига да не го изядем докато дойде.

 

НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"