КОСМОС: НАСА ОТКРИ ВОДА НА ЛУНАТА

 

"Значително количество" замръзнала вода е открито на Луната, съобщи Американската космическа агенция НАСА на 13 ноември 2009 г. Според предварителни данни, лунната проба е взета от постоянно засенчен лунен кратер.

Направеното откритие е голям скок в изучаването на космоса и подсилва надеждите за постоянна база на Луната, като променя коренно представите и разбирането ни за Луната.

Новите данни бяха получени, след като НАСА изпрати две космически совалки, които се разбиха в лунната повърхност през октомври с цел откриването на вода на повърхността на смятания за безводен земен спътник. Считаше се, че Луната е абсолютно суха. Откритието ще постави по нов начин развитието на науката за космоса и космическите мисии.

Ето накратко предисторията на сензационната новина, етапите на която проследихме и в предишни наши публикации. Мисията LCROSS е имала за цел последната степен от ракетата носител да се удари в повърхноста на Луната в района на кратера Кебеус (Cabeus), близо от Южния полюс, със скорост 2.5 км в секунда. В резултат на удара се очакваше от кратера да бъде изхвърлен облак прах. Това се и случи – лунният прах се издигна на около на 9 километра височина и даде възможност състава му да бъде изследван от уредите на падащатата сонда LCROSS и от апарати на Лунна орбита. Сондата се ра се разби наповърхноста на Луната няколко минути след ракетата-носител.

Присъствието на вода е доказано от данните от инфрачервените и ултравиолетовите спектрометри. Получените данни ще бъдат изследвани още, но специалистите от НАСА са готови с твърдението , че в кратера има замръзнала вода в големи количества.

Въпреки спекулативните твърдения, че опитът е неуспешен, тъй като е останал невидим за широката публика, падането на сондата беше транслирано в реално време от НАСА. Въпреки неправилния ъгъл на изхвърляне, материалът е бил щателно анализиран.

Може би тук е мястото да споменем, че на 30 септември т.г. Лунната сонда LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) по категоричен начин опроверга спекулациите, които се развихриха по повод 40-годишнината от кацането на Луната, според които такова не се било състояло.  Снимка с високо качество документира мястото на кацане на кораба „Аполо-11”. На нея ясно личат всички детайли, включително стъпката на Нийл Армстронг върху повърхността. Всеки любопитен може да се увери, като посети сайта на LROC, че на новата фотография добре се виждат следите на астронавтите, може да се проследи дори пътят на Армстронг към кратера Литл Вест (Little West). Вижда се и оставеното от Армстронг и Олдрин оборудване. Орбиталната сонда е направила снимките от височина 50 километра над повърхноста, като Слънцето се е намирало високо над хоризонта. Това е позволило всички предмети да се виждат добре, поради късите сенки, които хвърлят.

Сондата е заснела и мястото на кацане на „Аполо-15”.

 

НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА

 

нагоре   назад   в-к "Земеделска защита"